30 may 2009

Taller

Després d'anar a l'itinerari que ho ha contat la meva amiga Maria.Ens vam anar al taller que abans ho havien fet els de 5º.Pugem per les escales i ens expliacaron que era un rellotge de mar, a l'acabar d'explicar-lo ens vam anar a l'aula i ens asseiem. Els nois es van asseure en una taula i nosaltres en altra taula.
Charol ens explico que com escribian: era amb la tita de sípia, calamar o polp.Cuando ells escribian es deron compte que quan s'acaba d'escriure s'esborrava. Els romans es van donar cuenta que els Roures es ponian en una de les seves branques hacian com uns fruits amb pinchos (però no punxaven)i amb un abugerro on els moscos es metian entro i vivian ahi una estona.Aquests fruits tenian com un liquido, els romanos van agafar és liquido i (creo) ho mesclaron amb la tinta. Amb aquesta tinta quan escribian no s'esborrava.
El boligrafo en aquests temps era un ploma, els llibres era com un paper on escribian i el enrollaban de esquerra a dreta. Escribian en columnes , quan terminavan una columna de llegir desenrotllaven un poc per a leel la següent, lapiz era com un pal mes finit i els quaderns era com un quadrat on escribian i l'hi estudiaven tot, perquè al següent dia el mestre li decia a un alumno que l'hi digiese. Si no l'hi decia li castigava.
El càstig era pegar-li com amb una canya en la mà, si era mes o menys gravi li pegava amb un latigo i si era molt gravi li llevaven la roba i li pagaven amb un latigo un poc mes gran. El mestre l'hi decia als seus pares i el seu pare tambe li pegava. Quan acabo d'explicar-nos com els ensenyaban ens va dir el significat d'un quadre que hi ha, que era com la part dels nois (la de baix)significa: que per als romans eraun amulet que els protegia de la dolenta sort i tot això...
Després ens van donar com un lapiz (com escriurem els romans) i un pot de tinta i em començar a fer un quadern de tot l'abecedari romano(com va escriure).Quan em acabat el quadern, van escriure el nostre nom en un folia i després en un paper. A l'acabar d'escriure'l en el paper ens van fer una foto.
Després ens vam anar a menjar, a l'acabar per a mejar ens vam anar a fer-nos fotos:María, Mansah i jo. Després va venir María P. i ens van fer fotos de estreles. Eva ens va cridar per que ja ens anaven a el col·legi.

No hay comentarios: